Varázsszőnyegen a világ körül

Friss topikok

  • Globetrotter2014: Jó kis beszámoló. De látom valahogy a parlamentárium anyaga nem ült le rendesen P) Érdemes lett v... (2013.10.20. 21:03) Még mindig Brüsszelből: EU negyed.
  • Cat_the_cat: Nemrég voltam én is Brüsszelben, jó kis poszt :) A képregényfalakról - ha már a street art a téma ... (2013.10.17. 11:44) Brüsszel és a street art

Hirdetés

Még mindig Brüsszelből: EU negyed.

2013.10.19. 14:14 :: vilagban

A héten részben azért fizetnek, hogy részt vegyek egy konferencián, de sokkal inkább azért, hogy elmondjam a véleményemet a média új irányzatairól és arról, hogy mindez hogyan is érvényesülhet uniós szinten. Act, react, impact. Percenként látom ezt az üzenetet.

image-2.jpeg

A tegnapi nap után úgy gondolom, hogy a városnak két része van ahol nem a szemét és/vagy a kriminalitás a domináns tényező, ezek közül az egyik ez a bizonyos EU buborék: komoly, eltökélt, elegáns emberek. Az öltönyben, esernyővel biciklizés itt átlagosan hétköznapi látvány. A másik pedig ahol a szolídan felszerelt apartmanomat szponzorálják, tulajdonképpen a designer negyed. De ez utóbbi kevésbé érdekes.

image-1.jpeg

Disszonancia. Brüsszel legszegényebb kerületében a munkanélküliség példátlan, a fiatalok 50%-a nem talál állást. Néhány metrómegállóval alrébb pedig már csak az építkezéseket látni, hiszen a Bizottság folyamatosan terjeszkedik. Most például ez készül:

image-4_1.jpeg

Érdekes megoldás, hogy meghagyták a régi épületet teljes valójában és mellé felhúznak egy kellően futurisztikus tojás-szerű valamit. Egyébként egy kicsit a Guggenheimre emlékeztet, gyanítom egy lépcső sem lesz és körkörösen fognak emelkedni és elválni a szintek.

image-5.jpeg

Maga a negyed tehát inkább egy város a városban, de úgy is mondhatnám, hogy lakosság a lakosságban. Az EP vibráló és nyüzsgő, az emberek barátságosak, gyakorlatilag bármelyik MEP, ha ráér csak úgy odajön beszélgetni, szívesen ad interjút. Ha épp nem, akkor pedig közli, hogy gyorsan szavaz egyet és persze addig se rohanjak sehova, pár perc múlva visszajön... A döntéseket tekintve ugyanis túl sok felelősségük - a hiedelmekkel ellentétben - nincsen. Minden ötlet a Bizottságnál veszi kezdetét, az előkészületek, a tervezetek ott születnek, ezért is érthető a konstans bővülése. A javaslatról ugyan már itt szavaznak, de elég ritka, hogy valamit ún. első olvasatra elfogadjanak... Tehát az EP azon túl, hogy szavazó bázisként funkcionál, legfőképp konferenciáknak ad helyszínt. Ezek alkalmával fontos dolgokról lehet beszélni: problémákat lehet elemezni, híres szakértőket lehet drága pénzekért ideutaztatni, megoldási javaslatokon lehet gondolkodni. És nagyjából ennyi. 

image-3.jpeg

Szerencsémre full access-t kaptam, így korlátok nélkül ténfereghetek. Ezt ugyanis itt nagyon könnyű: akár tíz másodperc alatt is el lehet tévedni! Az épületek kívülről talán különböznek, belülről azonban minden folyosó egyforma, az irodák ugyanolyanok. Ez alól a híres harmadik szint a kivétel: a panorámás körfolyosóval már házasságot kötöttem. Praktikus oldalról nézve azonban ez az emelet, amely összeköti az egész komplexumot, így ha az embernek például Willy Brandtól gyorsan Antall Józsefhez kéne átszaladnia, akkor nem kell sem a fémkapus macerával, sem pedig a fel-le öltözködéssel értékes perceket vesződnie ...és ne felejtsük el, hogy kávézó is itt van, vagyis az előbbiekben már említett éppen-nem-szavazó-és-barátságos politikusokkal is itt futhat össze az ember lánya.

A látogatók számára a Parlamentarium az, ahova be lehet (és érdemes is) jutni. Egy körülbelül egy óra alatt bejárható kiállítás az, ami az EU történetét, intézményeit, feladatait, napi működését bemutatja. Még az EP képviselők portréfotóját is végig lehet bogarászni. Cseles amúgy, mert se nem abc, se nem frakció és még csak nem is ország szerint sorrendezték. (Tehát számomra csak ennek tanulmányozása tartott egy órán át...) Ami itt viszont nagyon mondjuk úgy, hogy "uniós" az a guide: automatikusan jár mindenkinek egy stílusos fejhallgatóval felszerelt ketyere, cserélhető USB portokon pedig anyanyelven a tárlatvezetés. A dolog maga úgy működik, hogy az egy-egy kiállítási tárgy mellett található kulcs-jelhez kell hozzáérinteni és utána már szép magyarul hallatszik is a beszámoló.

image_2.jpeg

Összességében: ezekben a szép üveg épületekben tényleg érezhető ez a bizonyos nemzetköziség, a sokszínűség, az, hogy van potencia ebben az egészben. Távolabbról nézve viszont, valahogy mégsem áll össze a kép ...és abban is biztos vagyok, hogy ez a negyed sosem fog "beleolvadni" Brüsszel egészébe.

P.S.: az EP mögötti Leopold park békés, a tóban felismerhetetlen állatokkal!

1 komment

Címkék: EU EP Kiállítás Brüsszel Belgium Politikus

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsszonyegenavilagkorul.blog.hu/api/trackback/id/tr385586464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2013.10.20. 21:03:56

Jó kis beszámoló.

De látom valahogy a parlamentárium anyaga nem ült le rendesen P) Érdemes lett volna picit utánanézni.

Amúgy nincs értelme Brüsszelt összevetni az EU negyeddel. Eleve Brüsszel maga eléggé ellentmondásosan sokoldalú. Elég egy séta a Grand place tól a parkon és az EU negyeden át Merode-ig. Autóval annyira eklektikus hogy nincs is ideje felfogni az embernek, bár ez gyalog egy legalább 2 órás séta, úgy hogy meg meg áll az ember de nem tér be sehova (mert azért látnivaló is akad).
süti beállítások módosítása